петък, 19 април 2024 г.

Доставки на руско оръжие през Средиземно море разкриват плановете на Кремъл за нов "Африкански корпус"

Голям десантен кораб проект 11711 от тип „Иван Грен“, предназначени за транспортиране и стоварване на десант и превоз на бойна техника и оборудване, преминавайки покрай бреговете на Дания, 16 април 2021 г.

Френският вестник Le Point разкри засилена руска активност в Източна Либия, изразяваща се в доставки на оборудване и оръжия до Тобрук, ключов пристанищен град и провинциален център, разположен в близост до границата с Египет.

Изданието отбелязва, че оборудването е доставено в очакване на предполагаемо разполагане на сили на Африканския корпус - военна структура под ръководството на Министерство на отбраната на Русия, с която Кремъл ще опита да върне надмощието си от годините на Студената война, особено на фона на все по-намаляващото западно влияние на континента.

Съобщава се, оборудването е предназначено за Нигер и Буркина Фасо и е доставено на борда на „Александър Отраковски“ от проект 775 (клас Ропуча) и „Иван Грен“ от проект 11711 - десантни кораби на Северния флот на Русия, идващи от руската военноморска база в сирийския град Тартус.

Интересното е, че ескорт на доставката е извършен от фрегатата „Адмирал Григорович“ от проект 11356, която е част от Черноморския флот на Русия, но в последните 2 години е разположена в Средиземно море поради отказа на Турция да допусне преминаването на бойни кораби през Босфора и Дарданелите от февруари 2022 г насам.

По силата на конвенцията за черноморските проливи, подписана в Монтрьо през 1936 г, която дава на Турция пълния контрол да регламентира режима на преминаване на военноморски съдове през черноморските проливи.

Групата кораби е била допълнена от "Меркурий" - ракетна корвета от проект 2230 (клас "Стерегущий"). Подобно на фрегатата, спомената по-горе, тя също формално принадлежи на Черноморския флот, но е разположена във водите на Средиземно море.

До миналото лято тя се намираше в корабостроителницата на пристанището в Санкт Петербург за основен ремонт и модернизация, включваща добавянето на крилати ракети Калибър-НК и система за противовъздушна отбрана "Редут" (военноморския еквивалент на С-350 "Витяз").

📸 Източник: Russian Forces Spotter on X

Според Bloomberg, числеността на т.нар „Африкански корпус“ се очаква да бъде най-малко 20 000 войници и ще получава директни инструкции от Министерството на отбраната в Москва за извършване на операции в пет африкански държави - Буркина Фасо Либия, Мали, Нигер и Централноафриканската република, където руската армия планира да разположи своя нов регионален щаб.

Последното вероятно е свързано с желанието на Кремъл да привлече нови попълнения, включително бившите бойци на ЧВК "Вагнер". Групата беше формално разпусната след смъртта на Пригожин, но на практика остана активна и продължава да развива дейност, макар и в далеч по-малки мащаби.

Тепърва остава да се разбере къде Кремъл ще успее да намери 20 хил. войници, които според човек, близък до Министерството на отбраната, групата търси. В своя пик африканските сили на „Вагнер“ бяха максимум няколко хиляди и Русия вече се опитва да наеме поне още 250 хил. души да се сражават в Украйна тази година.

Няма коментари:

Публикуване на коментар