петък, 19 април 2024 г.

Алжир дарява пенсионираните си изтребители МиГ-29 на Судан

Авиобаза Мерове, приютяваща контингент от 6 изтребителя МиГ-29М, се използва като полигон за съвместна подготовка на изтребители за пилоти от военновъздушните сили на Судан и Египет. През април 2023 г. опозиционните "Сили за бързо реагиране" (RSF) превзеха базата и всички налични самолети, включително МиГ-29M на египетските ВВС и FTC-2000 на Суданските ВВС.

🇩🇿🤝🇸🇩 Съобщава се, че алжирското министерство на отбраната е готово да дари своя излишък от изтребители МиГ-29, получени от Русия, на суданските военновъздушни сили, които в момента използват именно този клас самолети като основната единица в бойната си авиация.

През последните пет години след преврата в Судан от април 2019 г, свалил от власт президента Омар Ал Башир, страната се превърна в арена на кръвопролитна гражданска война, докарала я до ръба на хуманитарна катастрофа.

Двете враждуващи страни са суданската армия (SAF) и опозиционните "Сили за бързо реагиране" (RSF), както и множество свързани с тях въоръжени групировки. Поводът за избухването на конфликта беше отказът на Мохамед Хамдан Дагло (командир на RSF) да накара подчинените си да следват заповедите на армията, въпреки че за това беше постигнато предварително съгласие след серия от преговори.

Основната чуждестранна подкрепа за суданската армия идва от Алжир, тъй като Хартум предприе серия от стъпки на сближаване с Техеран, близък стратегически партньор на Алжир, и тъй като Обединените арабски емирства (ОАЕ), основен съперник на Иран в Персийския залив, играе водеща роля във финансирането на антиалжирски политически сили в Западна Африка.

Алжир се очерта като водещата сила на континента, останала извън западната сфера на влияние и през последните години предостави значителна подкрепа на правителството на Нигер на фона на заплахата от френска инвазия, като същевременно подкрепи усилията на Мали да изгони френските сили от страната.

Министерството на отбраната на Алжир направи първата си поръчка за 31 изтребителя МиГ-29 през 1999 г., като всички те бяха доставени на следващата година в рамките на съвместен договор с Русия и Беларус. По това време очакванията са МиГ-29 да играе основна роля в алжирските военновъздушни сили, но последващите поръчки на силно подобрени изтребители МиГ-29СМТ направени през 2006 г, биват отменени.

Вместо това изборът на Алжир се спира върху тежкия изтребител Су-30МКА, който е по-скъп, но и далеч по-способен и към момента формира гръбнака на алжирските военновъздушни сили с приблизително 72 броя в експлоатация. В същото време МиГ-29 е много по-лек самолет, притежаващ по-малък обсег, по-малък радар и по-нисък ракетен лафет. Следователно неговият размер е сравним с американския F-18C/D и значително по-голям от F-16, който е основната летателна единица на въздушните флотилии на НАТО.

Алжир ускори постепенното спиране на по-старите МиГ-29 от 2020 г. с придобиването на 14 най-модерни изтребителя МиГ-29М и още 16 Су-30МКА. МиГ-29М използва силно преработен дизайн на корпуса на самолета. Едновременно с това е много по-евтин, по-лесен за управление и много по-способен от оригиналния съветски дизайн, като придобиването му оставя страната с излишък от по-стари МиГ-29.

Алжирските военновъздушни сили се смятат за най-боеспособните от всички страни с мюсюлманско мнозинство и се съобщава, че ще бъдат допълнително модернизирани през втората половина на десетилетието с придобиването на изтребители Су-57 от пето поколение.

Няма коментари:

Публикуване на коментар