четвъртък, 25 април 2024 г.

Хърватски официални лица приветстваха пристигането на изтребители Rafale, закупени от Франция

🇭🇷🤝🇫🇷 Първите шест от дузина многоцелеви изтребители Rafale, закупени от Хърватия от Франция, кацнаха във военновъздушна база близо до Загреб в четвъртък с церемония по посрещане, на която присъстваха високопоставени официални лица.

Твърди се, че сделката, подписана през 2021 г. с френския производител на самолети Dassault Aviation, е на стойност над един милиард евро. В допълнение към самолетите договорът обхваща оръжейни системи, резервни части, логистика и обучение.

Франция трябва да достави останалите шест самолета през 2025 г. Придобиването ще позволи на хърватските военновъздушни сили да заменят своите остарели изтребители Микоян МиГ-21, проектирани от Съветския съюз.

Министерството на отбраната на Хърватия, която е страна-членка на НАТО, заяви, че пристигането на самолета от Франция, пилотиран от хърватски екипажи, е исторически момент за страната.

„Това е исторически момент за Хърватия, ние осъществихме мечтата си“, каза премиерът на Хърватия Андрей Пленкович на церемонията, мигове след като шестте Rafale се приземиха последователно на пистата.

Изтребителите са оборудвани с усъвършенствани атакуващо-навигационни системи, каза френският производител.

В това, което наподобява малка надпревара във въоръжаването на Балканите, сръбският президент Александър Вучич миналия месец също обяви планове за закупуване на 12 нови изтребителя Rafale в сделка, която според съобщенията е на стойност 3 милиарда евро. Потенциалната сделка не беше потвърдена от френски официални лица.

Няма коментари:

Публикуване на коментар