четвъртък, 25 април 2024 г.

Жена от Полша, отвлечена в Чад, е освободена с помощта на френските сили

📸 Снимка: NATO / Twitter

🇫🇷🇵🇱⚔️🇹🇩 Полякиня беше отвлечена в Чад. За щастие, благодарение на действията на местните власти и Франция, тя най-накрая беше открита и безопасно освободена, пише специализираното полско издание Defence24.com.

В контекста на това събитие трябва да подчертаем, че това е още един пример за важността на сътрудничеството между съюзниците в рамките на НАТО и ЕС - политическо, военно, разузнавателно и дипломатическо. Трябва да помним това, когато се опитваме да си обясним зачестилите сигнали за необходимостта от укрепване на европейския стълб на НАТО и изграждане на нов подход към европейската отбранителна стратегия.

На първо място, нека отбележим, че полският генерален щаб използва своите профили в социалните мрежи, за да изрази признателност и благодарност към френските войници, чиито действия, както беше подчертано, доведоха до освобождаването на полски граждани, отвлечени в Чад. Министърът на националната отбрана Владислав Косиняк-Камиш, също чрез социалните медии, отбеляза, че освободената полякиня вече се е върнала у дома. В същото време те публично благодариха на министъра на обществената сигурност и имиграцията генерал М. Ч. Маргуи за ръководенето на операцията по освобождаването и войници и офицери от въоръжените сили и структурите за сигурност на Чад за професионалните, ефективни и бързи действия, довели до положителна развръзка.

Министър Косиниак-Камиш заяви, че най-много благодаря на френския министър на отбраната Себастиен Лекорню и френските войници, благодарение на които полякинята си върна свободата. Министърът на външните работи Радослав Сикорски също коментира целия въпрос, като обяви, че благодари на ръководителя на дипломацията на Чад Махамат Салех Анадиф за помощта за освобождаването на полски лекар, отвлечен от болница в Доно Манга. Той поздрави въоръжените сили и полицията на Чад за дръзкото спасяване на гражданката от ръцете на нейните похитители. По-рано, веднага след освобождаването си, той заяви, че благодари на местните сили и нашите френски съюзници за техните действия.

Няма коментари:

Публикуване на коментар