четвъртък, 25 април 2024 г.

Турция разкри плановете си за най-големия самолетоносач местна продукция

Концептуални изображения на бъдещия самолетоносач на турския флот. Както беше установено по-рано от снимки, направени в Дирекцията на проектантски офис (DPO), самолетоносачът ще има дължина от 285 метра и водоизместимост от 60 000 тона.
📸 Снимка: TurDef

🇹🇷🌊 Турция се подготвя за най-големия самолетоносач местна продукция чрез проект, ръководен от Дирекцията на проектантски офис (DPO) на командването на турските военноморски сили, съобщиха медиите в сряда, цитирани от вестник Daily Sabah.

Този национален самолетоносач трябва да надмине TCG Anadolu, многоцелеви десантно-десантен кораб, който може да бъде конфигуриран като лек самолетоносач, пуснат в експлоатация миналата година.

Разположен в командването на корабостроителницата на Министерството на националната отбрана в Истанбул (MSB), DPO отвори вратите си за пресата в сряда, предлагайки информация за текущата си работа.

Фрегатата Истанбул (F-515), вдясно, закотвена на Истанбулската военноморска корабостроителница, Истанбул, Турция, 24 април 2024 г.
📸 Снимка: AA Photo

TCG Anadolu, моделиран на база испанския Хуан Карлос I, може да се похвали със 70% местна продукция. Въпреки това, с екип от около 110 души в DPO, се полагат усилия за увеличаване на коефициента на вътрешно производство за новия национален самолетоносач.

TCG Anadolu, с размери 231 метра дължина, 32 метра ширина и с водоизместимост от 27 436 тона, беше поръчан през 2015 г. и пуснат на вода през април 2019 г. Неговото откриване, първоначално планирано за 2021 г., беше отложено поради пандемията от COVID-19 и в крайна сметка беше официално пуснат в експлоатация с церемония на 10 април 2023 г.

Плавателният съд е предназначен да посрещне различните нужди и изисквания на турските въоръжени сили (TSK), като поддържане на дълготрайни военни битки на дълги разстояния или операции за хуманитарна помощ, междувременно действайки като команден център и флагман на турския флот.

Твърди се, че проектирането на по-голям национален самолетоносач от TCG Anadolu вече е в ход, като основната цел е вдигане на съотношението на местно произведените компоненти в новия самолетоносач.

Във фазата на идейния проект се предвижда на новия самолетоносач да бъдат разположени както пилотирани, така и безпилотни летателни апарати (БЛА) от местно производство. В съответствие с тази цел е в ход сътрудничество с водещи компании в областта като Baykar и Turkish Aerospace Industries (TAI).

Създадена през 1997 г., за да се захване с проекта MILGEM (Национален кораб), проектантският офис DPO играе важна роля в различни военноморски проекти, включително разработването на корветите от клас ADA TCG Heybeliada, TCG Büyükada, TCG Burgazada и TCG Kınalıada. Тези кораби влязоха в експлоатация съответно през 2011, 2013, 2018 и 2019 г.

Започвайки с проекта MILGEM, започна работата по проектните дейности на „Проекта за фрегата от клас Istif“, целящ дизайн на фрегата с превъзходни оперативни и маневрени функции в сравнение с международно признатите корвети от клас ADA.

Първият кораб от този проект, фрегатата TCG Istanbul, беше построен в Истанбулската военноморска корабостроителница и пуснат в експлоатация по-рано тази година.

По случай 100-годишнината от основаването на Република Турция военният кораб TCG Anadolu, принадлежащ на турския флот, се вижда по време на официалния парад в Босфора, Истанбул, Турция, 29 октомври 2023 г.
📸 Снимка: Reuters

Истанбулската фрегата (F-515) се откроява с 80% компоненти местно производство. Разполага с модерни национални системи, включително военноморските оръдия MKE, противокорабните ракети Atmaca и системата за противовъздушна отбрана GÖKDENIZ.

„Нашите основни бойни елементи, включително щурмови лодки, патрулни кораби, корвети и фрегати, разполагат с всички свои машини, изработени на ниво производител без чужда зависимост, могат да бъдат сглобени тук, евентуалните грешки могат да бъдат коригирани, след което да бъдат монтирани обратно на корабите“, Това заяви командирът на корабостроителницата в Истанбул контраадмирал Ердинч Йеткин, цитиран от обществената телевизия TRT Haber.

Йеткин също така заяви, че обучението на фрегатата TCG Istanbul продължава и добави: „Тя е готова да служи в нашата „синя родина“ С усъвършенствани и компетентни системи за командване и контрол и увеличени сензори и оръжия, тя ще има много ефективна ударна мощ.“

„Mavi vatan“ или „синята родина“ се превърна в обичайна фраза в турския политически живот. Най-често се използва като абревиатура за морските претенции на Анкара в източното Средиземноморие. В центъра на тези интереси стои наличието на големи находища на природен газ край бреговете на остров Кипър. За Турция най-големият дял от тези находища се намира в рамките на това, което Турция тълкува като своя изключителна икономическа зона. Подобна позиция обаче е в противоречие с твърденията на Гърция и Република Кипър. И двете правителства твърдят, че Анкара пренебрегва гръцкия и кипърския суверенитет, както и ключовите разпоредби на Конвенцията на ООН по морско право (договор, който Турция никога не е ратифицирала).
📸 Графика: Washington Post

„Вярвам, че турските военноморски сили ще придобият много важна способност с корабите, които са в процес на изграждане. Те имат 80% вътрешно произведени компоненти. Ние също работим усърдно за национализиране на основните системи за задвижване, тоест машините“, отбеляза Йеткин.

„Нашата фрегата TCG Istanbul, която беше пусната на вода на 23 януари 2021 г., беше доставена на 19 януари 2024 г. Очакваме тя да бъде напълно интегрирана в нашия флот в рамките на около месец.“

Първоначално предназначен за поддръжка на хеликоптери и изтребители с късо излитане и вертикално кацане (STOVL) като варианта F-35B, ролята на TCG Anadolu нарасна след отстраняването на Турция от програмата F-35 през 2019 г. поради придобиването на произведените в Русия комплекси за противовъздушна отбрана С-400.

Това накара Турция да преразгледа плановете за развитие и да направи допълнителни корекции, за да трансформира TCG Anadolu в носител на безпилотни летателни апарати, безпилотни бойни летателни апарати (UCAV) и изтребители без екипаж, в допълнение към хеликоптерите.

Освен всичко останало, TCG Anadolu се очаква да включва разполагането на по-сложната версия на дрона TB2 на Baykar, Bayraktar TB3, който в сряда завърши своя 30-ти тестов полет, съобщи неговият разработчик.

Няма коментари:

Публикуване на коментар