петък, 19 април 2024 г.

Украински хакери получиха достъп до 100 GB документация на руски производител на дронове. Какво научиха от нея?

🇺🇦🔎🇷🇺 Украински хакери от групата „Кибер Съпротива“ са провели многостепенна CYBINT операция, в резултат на която са получили неоторизиран достъп до близо 100 GB поверителна информация на руския производител на дронове „АЛБАТРОС“ ООД, съобщава онлайн изданието InformNapalm.

Въпросните данни включват:

  • 3D модели и схеми на руски разузнавателни и атакуващи дронове
  • 3D модели на пневматични катапулти, системи за нулиране, серво задвижвания за камери
  • схеми на доставка на подсанкционирани компоненти
  • списъци на всички участващи в разработката и управлението
  • списъци с международни "партньори", които подкрепят руската агресия и помагат за заобикаляне на санкциите
  • списъци на непълнолетни ученици, участващи в разработването на шахиди и други ударни дронове
  • резултати от тестове на най-новите системи за радиоелектронна защита и "окопни" смутители

Или накратко казано, украинските хакери са получили неоторизиран достъп до резултатите на повече от 10 години труд, който е оценяван на повече от 14 000 000 щатски долара.

Изтеклите данни включват и договори с други страни, сред които са Иран, Ирак и Египет. Повечето от тези материали вече няколко месеца са достояние на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) и се използват изцяло в техен интерес.

Всичко това е факт благодарение на получен достъп до личните данни на Алєксей Флоров, изпълнителен директор на гореспоменатото дружество.

Военно-промишленият комплекс „АЛАБУГА“

Преди пълномащабната руска инвазия в Украйна, специалната икономическа зона „Алабуга“ е доста привлекателна за вътрешни и чуждестранни инвестиции. Липсата на данък върху земята, недвижимите имоти, транспорта и много ниските ставки на данък върху доходите на територията на зоната довеждат до развитие на бизнеса там с бързи темпове. През 2016 г. 74% от всички чуждестранни инвестиции в Татарстан се падат на Алабуга.

След инвазията и въвеждането на по-строги санкции срещу Русия много чуждестранни компании започват да ограничават дейността си там. Как да се запълнят празните помещения и цехове в държава, която преминава на военни релси е реторичен въпрос. Специалната икономическа зона се превръща във военно-промишлен комплекс.

„Алабуга“ участва в мобилизационната задача, а властите на Алабуга обсъждат с ръководителите на местните предприятия как да проведат изборите на Путин.

Информация за плановете на Русия да произвежда военни дронове с иранска конструкция на своя територия се появява още през есента на 2022 година – за това съобщава The Washington Post.

През юни 2023 г. говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби съобщи данни на американските разузнавателни служби, че Техеран доставя на Русия оборудване за съвместно производство на дронове камикадзе. Тогава медиите съобщиха, че заводът се изгражда на територията на СИЗ „Алабуга“, а Белият дом публикува снимка на вероятното местоположение на цеховете, където се извършва производството.

През август 2023 г. The Washington Post публикува още един материал по тази тема, въз основа на изтичане на руска инженерна документация и служебна кореспонденция.

Въз основа на тези данни разследващите журналисти заключават, че до лятото на 2025 година в „Алабуга“ планират да произведат 6000 дрона. За да постигнат тази цел, руските инженери трябва да подобрят остарелите ирански технологии, да увеличат производствения капацитет и да подобрят контрола на качеството.

Цялото разследване можете да откриете на уеб сайта на 🔍 InformNapalm.

Няма коментари:

Публикуване на коментар