четвъртък, 25 април 2024 г.

Беларус твърди, че е предотвратила атаки с дронове от Литва. Вилнюс отхвърля обвиненията

Среща между президента на Беларус Александър Лукашенко и председателя на Комитета за държавна сигурност Иван Тертел в Минск, Беларус на 9 март 2021 г.
📸 Снимка: President of the Republic of Belarus

🇧🇾 Ръководителят на беларуската служба за сигурност (КГБ) заяви в четвъртък, че е осуетен опит за нападение срещу столицата Минск с дронове, изстреляни от Литва, съобщиха руските държавни информационни агенции, цитирани от Ройтерс.

„Комитетът за държавна сигурност (КГБ), в сътрудничество с колеги от други правоприлагащи органи, наскоро проведе редица строги мерки за сигурност, които позволиха да се предотвратят удари от бойни дронове от територията на Литва по обекти в Минск и неговите предградия“, заяви шефът на беларуската сигурност Иван Тертел.

Не се казва дали той е предоставил някакви доказателства в подкрепа на твърдението.

Беларус е съюзник на Русия и позволи на Москва да използва нейната територия, за да започне нахлуването си в Украйна през февруари 2022 г.

Среща на правителствените центрове на балтийските държави за представяне на новия модел на Литва за управление на кризи на 16 януари 2023 г. в Рига, Латвия.
📸 Снимка: Government of Republic of Lithuania

🇱🇹 Литовските въоръжени сили опровергаха доклада на беларуската служба за сигурност, че срещу Минск е извършена атака с дрон от Литва.

Майор Гинтаутас Чунис, представител на отдела за стратегически комуникации на литовските въоръжени сили, отрече подобни съобщения.

„Мога да гарантирам на 100 процента, че това е дезинформация. Глупости е, че Литва ще извърши удар с дрон срещу Беларус, не мога да намеря друга дума за това“, каза той пред Литовските радио и телевизия.

Той каза, че подобни изявления от беларуска страна могат единствено да „предизвикат усмивка на лицето ми“.

Живиле Диджгалвиене, говорител на командващия литовските въоръжени сили, също отрече информацията, разпространена от Минск.

„Враждебните информационни дейности се характеризират с разпространение на дезинформация и неверни обвинения. Въоръжените сили на Литва не са предприемали и няма да предприемат никакви враждебни действия срещу други страни“, каза тя.

Вилмантас Виткаускас, ръководител на Литовския национален център за управление на кризи (NKVC), отбеляза, че твърденията на беларуските служби за групи, насочени към Беларус от териториите на Литва и Полша, са се разпространявали и преди.

„Такива изявления на беларуската КГБ трябва да се разглеждат като непрекъсната враждебна провокация и информационна атака срещу Литва, която няма нищо общо с реалността. Вижда се също, че те са насочени към местната публика, като се има предвид, че в момента се провежда „народно събрание“, каза Виткаускас в изявление.

Тертел говори пред Беларуското народно събрание в Минск в четвъртък.

NKVC също напомни, че литовските граждани, пътуващи до Беларус, се сблъскват с нарастващ тормоз и разпити от службите за сигурност на страната. Поради това им се препоръчва да не пътуват до Беларус.

Няма коментари:

Публикуване на коментар