четвъртък, 25 април 2024 г.

Мащабно обновяване на въоръжението тече в турските въоръжени сили

🇹🇷 Около 49 проекта за модернизация и доставка на въоръжение са в ход за превозни средства и системи в инвентара на турските въоръжени сили. Укрепват се огневата мощ и мобилността на танковете M60 и Leopard 2A4. Модернизацията на Viper се прилага за самолети F-16 Block 40/50, с което срокът им на експлоатация се удължава до 2050 г. Продължава обновяването на всички подводниците от клас Preveza. Това пише в своя статия азерското издание AzerNews.

Докато набляга на местното производство на оръжие, Турция също така извършва и цялостна модернизация на превозните средства и оръжейни системи, използвани в турските въоръжени сили (TAF). В този контекст в момента се изпълняват общо 49 проекта за модернизация и доставка на въоръжение. Основните дейности по модернизация, извършени в съответствие с нуждите и изискванията на сухопътните, военноморските и военновъздушните сили, са както следва:

  • Танк M60: Първият от два отделни проекта за модернизация, танкът M60, ще замени съществуващата система за управление на огъня с новата Volkan-M и също така ще осигури допълнителна защита на бронята и защитени седалки на екипажа на танковете M60T. Договорът е подписан през януари 2023 г. На второ място, ще бъде укрепена огневата мощ, жизнеспособността и мобилността на танковете M60A3. Работата по разработването на прототип продължава.
  • Танк Leopard 2 A4: Вариантът на платформата е в процес на модернизация в рамките на договор, подписан през 2022 г. Aselsan осигурява системите за управление на огъня на танка. Leopard ще бъде допълнително подсилен с оръжейни станции с дистанционно управление, командни, контролни, комуникационни и информационни системи, системи за лазерно предупреждение, системи за визуализация на водача, системи за активна защита и системи за наблюдение от близко разстояние.
  • Самоходна гаубица T-155 Fırtına: Продължава производството на ново поколение T-155. Първоначалният договор обхваща доставката на 130 бр. До края на 2023 г. са извършени осем доставки. Произвежда се и напълно нов двигател за гаубицата. Дейностите по инспекция и приемане на прототипа на двигателя приключиха преди 1 година.
  • Бойна машина на пехотата ACV-15: Aselsan модернизира ACV-15, като предоставя 25 mm безпилотна куполна система Nefer, наред с други подобрения. Ремонт и ревизия на двигателите и трансмисиите на машините се извършва от 2-ро заводско управление на Министерство на отбраната.
  • Проект за подводница Milden: Конструкторското бюро на ВМС работи върху първата национална програма за подводница в страната. Строителството ще се извърши в морската корабостроителница Gölcük. Изграждането на тестовия блок ще започне тази година, а работата по изграждането на първата подводница е планирана да започне през 2025 г.
  • Програма за подводници от клас Reis: Hızırreis, втората подводница от проекта Reis, който включва производството на общо 6 подводници, започна на 25 май 2023 г. Работата се извършва в корабостроителницата Gölcük.
  • Подводница от клас Preveze: Процесът по модернизация включва доставката на нова инерционна навигационна система, система за измерване на соленост-дълбочина-плътност, плаваща антена, сателитна комуникационна мачта, щурмова и навигационна перископна система, аварийна подводна комуникационна система, система с охладена вода, статичен преобразувател и система за освежаване на въздуха от нас. Предвижда се всички подводници от този клас да бъдат модернизирани в рамките на периодите на поддръжка и основен ремонт до 2027 г.
  • Фрегата от клас Barbaros: Работи се по проект за модернизация на средата на оперативния живот, фокусиран върху сензорите, оръжията и системите за управление на битката на фрегатите от клас Barbaros. В момента се провеждат приемни тестове на TCG Barbaros, първият кораб, който ще получи гореописаните подобрения.
  • Боен самолет F-16: Има два отделни проекта за турските военновъздушни сили. Първата от тях е закупуването на новия самолет F-16 Block 70 и внедряването на модернизация на Viper на съществуващи самолети F-16 Block 40/50, които са в експлоатация. Вторият проект включва удължаване на структурния експлоатационен живот на самолетите F-16C/D Block 40/50, които в момента са в експлоатация, до 2050 г. Този проект ще се реализира в съоръженията на 1-ва дирекция „Въздухоподдържаща фабрика“.
  • Дронове Akıncı и Anka-S: Продължава работата по доставката на различни видове безпилотни летателни апарати. И за двата проекта разширяването на обхвата чрез сателит се счита за критично.
  • Учебен самолет Hürjet: Основната цел на този проект е да се проектира и произведе реактивен учебно-тренировъчен самолет с един двигател и тандемна седалка с експлоатационни характеристики, които ще играят критична роля в обучението на съвременни пилоти на изтребители. Тренировъчният самолет направи първия си полет през изминалата година.
  • Учебен самолет Hürkuş-B: Тази програма за основно обучение на реактивни самолети от ново поколение ще има за цел да отговори на нуждата на командването на ВВС от допълнителни учебни самолети. Проектът, осъществен под ръководството на Агенцията за отбранителна индустрия (SSB) и Турската аерокосмическа индустрия (TAI), има за цел да повиши качеството на обучението за бойна готовност и ефективността на обучението на летателния персонал. Първият самолет се планира да бъде доставен през 2025 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар