сряда, 24 април 2024 г.

Италианските военновъздушни сили разполагат F-35, Typhoon, CAEW и KC-767 в авиобаза Ейелсън за учението RED FLAG-Alaska

🇮🇹🤝🇺🇸 Италианските военновъздушни сили присъстват на провеждащото се в момента учение Red Flag – Alaska 24-1, провеждащо се от 18 април до 3 май 2024 г. в базата на военновъздушните сили на САЩ в Ейелсън, Аляска, пише специализираното издание The Aviationist.

Благодарение на уебсайтовете за проследяване на полети като Flightradar24 и снимки на участниците в учението, от изданието са успяли да определят състава на италианския отряд, който изглежда подобен на този, участвал в предходно издание на същото учение през 2022 г, а именно:

  • 6 × Eurofighter Typhoon F-2000A от 4, 36, 37 и 51 крило на италианските ВВС
  • 6 × F-35A от 6 и 32 крило
  • 1 × KC-767A (танкер за зареждане с гориво във въздуха) от 14 крило
  • 1 × E-550A CAEW (самолет за ранно предупреждение и контрол във въздуха) от 14 крило

* CAEW е абревиатура от Conformal Airborne Early Warning & Control.

Полетът до Аляска е започнал на 4 април за изтребителите Typhoon, а на 6 април - за F-35, пристигайки в авиобазата Еелсън съответно на 9 и 10 април.

Полетът, подкрепен от всичките четири KC-767 на италианските военновъздушни сили, C-130J в товарна роля, както и два военнотранспортни Lockheed Martin C-130J Super Hercules и P-72A MPA в океанска SAR (search and rescue) роля, беше разделен на четири етапа със спирания за гориво във Lajes Air Force Base на Азорските острови, Pease Air National Guard Base (щата Ню Хемпшир) и Joint Base Lewis-McChord (щата Вашингтон).

С най-съвременното оборудване за въздушно тактическо наблюдение в италианските военновъздушни сили този P-72A на Leonardo-Finmeccanica се приземява при кацане за кратка спирка за гориво на кралската военновъздушна база в Лосимут, Шотландия, преди да отпътува за Исландия на 2 ноември 2018 г.

Причината за ранното пристигане в Аляска е участието в дейности, предшестващи учението. Една от тях е така нареченият „FAM Day“ или ден за запознаване, тежък летателен ден, който обикновено се случва петък преди началото на учението и има за цел да позволи на екипажите да се запознаят с местното въздушно пространство и процедури, като маршрутите за излитане и възстановяване.

Интересното е, че двата танкера KC-767, които поддържат Тайфуните, са премахнали стрелите си за зареждане, видно от снимките, направени от наблюдатели по време на кацанията им за гориво.

Също така, някои от Тайфуните са летяли в рядко срещана конфигурация с три външни резервоара за гориво, докато други - със стандартното си натоварване от два външни резервоара за гориво и капсула за насочване Litening на централната станция.

Италия е единствената чуждестранна нация, която участва в RED FLAG-Alaska 24-1. Другите участващи единици принадлежат на американските военновъздушни сили, морска пехота и флот:

  • F-16CM Block 40 от 36-та изтребителна ескадрила, авиобаза Осан, Република Корея;
  • F-16CM Block 40 от 80-та изтребителна ескадрила, авиобаза Кунсан, Република Корея;
  • AV-8B от атакуваща ескадрила VMA-223, въздушна станция на морската пехота Чери Пойнт, Северна Каролина;
  • KC-130J от Морска въздушно-транспортна ескадрила VMGR-234, обединена резервна база на Военноморска въздушна станция Форт Уърт, Тексас;
  • EA-18G от Ескадрила за електромагнитни атаки VAQ-131, военноморска въздушна база Остров Уидби, щата Вашингтон.

Всяка от тези единици носи точен набор от мисии: многоролеви / променящи се мисии, наземна атака, потискане на вражеската въздушна отбрана, зареждане с гориво във въздуха, ранно предупреждение във въздуха – управление на бойното поле и комуникация. Всъщност всяко учение е съвместно/коалиционно, тактическо учение за въздушен бой, което съответства на оперативните способности на участващите единици, чиято мисия може да се различава значително от тези на другите участващи единици, но ги допълва, за да осигури всички необходими умения, необходими за справяне със съвременните сценарии.

RED FLAG-Alaska

За всяко издание на учението средно се разполагат над 1000 души и до 60 самолета в Ейелсън и допълнителни 500 души и 40 самолета - в съвместната база Елмендорф-Ричардсън.

Участниците са организирани в три групи:

  • „Red Force“ - агресор
  • „Blue Force“ - коалиционни сили
  • „White Force“ - неутрални

„Червената група“ включва изтребители, наземно контролно прихващане и сили за противовъздушна отбрана на земята за симулиране на заплахи, породени от потенциално враждебни нации. Тези изтребители, причислени към специализирани части като 18-та агресорска ескадрила, обикновено използват отбранителни противовъздушни тактики, насочвани от наземни контролни пунктове за прихващане. Т.нар. „Range threat emitters“ - излъчватели на заплаха — електронни устройства, които изпращат сигнали, симулиращи изстрелване на противовъздушна артилерия и ракети земя-въздух — осигуряват ценно обучение и се управляват от граждански изпълнители според указания, дадени им от техници от 353-та ескадрила за бойна подготовка.

„Синята група“ включва пълния спектър от тактически и поддържащи въздушни единици на САЩ и съюзниците. Учението RED Flag-Alaska е създадено като начин да се даде на екипажите за първи път истинския вкус на войната, където те могат да изпробват своето обучение и тактика в изключително реалистични сценарии, включващи познати световни заплахи и симулация на бойни условия.

Тъй като „Червените“ и „Сините“ се срещат в симулирана враждебна тренировъчна среда, работата по контролирането на цялостния процес и осигуряването на безопасност се пада на неутралните „Белите“ сили.

По време на двуседмичната работна фаза на учението екипажите са подложени на всяка възможна бойна заплаха. Сценариите са оформени така, че да отговарят на специфичните тренировъчни цели на всяко упражнение. В разгара на учението до 70 изтребителя могат да работят едновременно в едно и също въздушно пространство. Обикновено RED FLAG-Alaska провежда две мисии за бойно обучение всеки ден, една сутрин и една вечер.

Eielson Air Force Base

Eielson Air Force Base е база на военновъздушните сили на Съединените щати (USAF), разположена на приблизително 42 км югоизточно от Феърбанкс, Аляска, и югоизточно от Мус Крийк, Аляска . Създадена е през 1943 г. като Mile 26 Satellite Field и е преименувана на военновъздушна база Eielson на 13 януари 1948 г. Това е обект на Superfund от 1989 г. Eielson AFB е кръстена в чест на полярния пилот Карл Бен Ейелсън.

Неин домакин е 354-то изтребително крило (354 Fighter Wing), причислено към 11-та въздушна армия на Тихоокеанските военновъздушни сили. Основната мисия на 354 FW е именно да подпомага учението RED FLAG-Alaska, провеждано на Joint Pacific Alaskan Range Complex (JPARC) с въздушни операции, летящи от Eielson и неговата сродна инсталация, Joint Base Elmendorf–Richardson (бившата военновъздушна база Elmendorf).

В Eielson има 54 бойни самолета Lockheed Martin F-35 Lightning II, от които първите два самолета пристигнаха на 21 април 2020 г., а последният - през април 2022 г. Самолетите вървят с приблизително 3500 души, включващ летците и техните семейства, както и цивилен персонал. Програмата F-35 увеличи броя на военния персонал в Eielson с приблизително 50%, което е значителна промяна за авиобаза, която някога е била на ръба на закриването.

🔍 Източник: The Aviationist / 📸 Снимки: Dave O’Brien on X

Няма коментари:

Публикуване на коментар