сряда, 24 април 2024 г.

Тестово изстрелване на южнокорейска балистична ракета CTM-290 за Полша.

🇰🇷🤝🇵🇱 Ракетата беше изстреляна от системата Homar-K в присъствието на представители на полското правителство. Местни източници предполагат, че характеристиките на ракетата CTM-290 - нейният обсег и бойна глава - могат да бъдат сравнени с най-новата американска балистична ракета ATACMS. Заедно с 239 мм ракета и други ракети, това значително ще повиши оперативните способности на полската армия.

Homar-K е специално изработена полска ракетна система за многократно изстрелване, базирана на подобрената пускова установка K239 и местно произведено шаси за камиони Jelcz P883.57 8×8. Това е версия, специално проектирана, за да задоволи нуждите на полската армия.

Пусковата установка е интегрирана със система за управление на огъня TOPAZ, разработена в Полша. Тя е съвместима с южнокорейската 239 мм управляема ракета CGR080, която се произвежда в Полша по лиценз, и 600 мм тактическа балистична ракета с малък обсег, известна като CTM-290 [Chunmoo Tactical Missile], която има обсег на действие от 290 км.

Това развитие е от полза не само за Полша, но и за нациите от Близкия изток, които използват системата K239. Отбранителните сектори както на ОАЕ, така и на Саудитска Арабия също разполагат неизвестни количества от ракетната артилерийска система K239 Chunmoo с голям обсег и обмислят придобиването и на тази балистична ракета.

Като доминиращо артилерийско оръжие, големият размер на ракетната система CTM290 е доказателство за нейния страхотен ръст. Поставянето й върху 5-осен камион 10×10 осигурява мобилност и адаптивност при разгръщане. Ракетата е с размери приблизително 4,6 метра дължина и около 230 милиметра в диаметър.

Ракетната система CTM290 демонстрира многостранно приложение, включвайки различни типове бойни глави, предназначени за различни мисии. Силно експлозивните бойни глави са насочени към вражески персонал и леки превозни средства, докато бойните глави за проникване са ефективни срещу здраво укрепени цели и бункери.

На 27 август 2022 г. полският министър на отбраната Мариуш Блашчак разкри, че се водят преговори за придобиване на южнокорейската ракетно-артилерийска система. До 13 октомври 2022 г. Полската агенция по въоръженията обяви успешно приключване на тези преговори, като близо 300 системи K239 Chunmoo бяха получени от Южна Корея. Рамковото споразумение трябваше да бъде подписано на 17 октомври.

Първоначално Полша планираше да закупи от Америка 500 пускови установки M142 HIMARS. Въпреки това, поради незадоволителни срокове, поръчката беше разделена на две фази. Беше договорено намалено количество HIMARS, към които бяха добавени южнокорейските ракети Chunmoo с очаквана доставка през 2023 г.

На 19 октомври 2022 г. в Полша беше сключена сделка за доставката на 288 броя MLRS Chunmoo. Тези пускови установки, монтирани на шаси Jelcz 8×8 и включващи полската интегрирана система за бойно управление TOPAZ, бяха включени в сделката заедно с 23 хиляди ракети с обсег между 80 и 290 километра.

На 20 август 2023 г. един блок Homar-K, след завършване на системната си интеграция и тестване в Южна Корея, беше изпратен в 18-та механизирана дивизия на полските сухопътни сили след доставката му в Полша.

Няма коментари:

Публикуване на коментар