четвъртък, 18 април 2024 г.

Русия е загубила рядка и изключително ценна автоматизирана система за командване и контрол

Радарни станции Валдай, Подлет, Каста 2-2Б и автоматизирана система за управление Фундамент-М.
📸 Снимка: Military Advisor on X

🇺🇦⚔️🇷🇺 Главното разузнавателно управление към Министерството на отбраната на Украйна (ГУР) разкри първоначални данни за руските загуби, произтичащи от атаката срещу летище Джанкой в Крим през нощта на 17 април 2024 г.

В съобщението се посочва, че Русия е понесла значителни загуби, включително четири пускови установки на комплекс С-400, три радарни станции, център за управление на противовъздушната отбрана и оборудване за наблюдение на въздушното пространство "Фундамент-М". Споменаването на "Фундамент-М" тук е доста важно, тъй като бележи първия път, в който този вид оборудване се споменава в официално съобщение от началото на пълномащабната руска инвазия в Украйна. За да разберем важността на тази машина, е нужно да разберем защо нейното унищожаване носи такава тежест.

„Фундамент-М“ е уникална руска система, за която има твърде оскъдна информация в интернет. Както обясни украински източник, „обществено достъпната информация за тази руска система е твърде малко. Само три изображения, които я показват, могат да бъдат локализирани.”

Контрол върху зенитно-ракетните полкове

"Фундамент-М" се откроява като авангардна част от руската технология, умела в наблюдението на въздушното пространство и контрола на противовъздушната отбрана. Мисията й е увеличи значително степента на успех на мерките за противовъздушна отбрана чрез предлагане на обширни функции за контрол и наблюдение. Системата притежава завидно резюме, в което се твърди, че може да открива широк спектър от обекти във въздуха, в това число самолети, хеликоптери, дронове и дори ракети.

Това, което е наистина забележително за "Фундамент-М", е способността му да хармонизира различни сензори и входни данни, създавайки широко и прецизно изобразяване на околното въздушно пространство. Чрез оркестриране на съгласуваността между радарната информация, електронните показатели за наблюдение и други разузнавателни данни, системата може зорко да наблюдава потенциални заплахи в небето. Това обединяване на данни подхранва по-прецизен анализ на входящите заплахи, което от своя страна повишава ефективността на защитата.

Освен това "Фундамент-М" служи като надежден помощник в операциите за командване и контрол, като предоставя актуални данни и пространствена точност на командващите офицери. Тази удобна функция ги насочва към добре информирани решения и ефективно разпределение на ресурсите за противовъздушна отбрана. В много случаи системата дори се намесва, за да рационализира процесите, облекчавайки натиска на оператора, като същевременно увеличава времето за реакция.

Истинската мощ на системата обаче се крие в способността й да се интегрира безпроблемно с други отбранителни системи, образувайки единна мрежа за противовъздушна отбрана. Тази интеграция обещава гладка синхронизация между различни единици и системи, издигайки общата ефективност на операциите за противовъздушна отбрана на следващото ниво.

Известни системни данни

Точните характеристики на "Фундамент-М" не са публично известни поради стратегическото му значение. Въпреки това е широко известно, че неговата компактност и преносимост позволяват внедряване в различни области. Един от основните му атрибути е подобрената осведоменост за ситуацията и вземането на решения, улеснени от неговата безпроблемна интеграция на множество източници на данни, осигуряваща цялостен поглед върху въздушното пространство.

"Фундамент-М" предизвиква възхищение с впечатляващите си технически възможности. Сред основните му характеристики е способността да обработва информация от до 10 000 цели едновременно, с максимална точност и скорост. Включва автоматичен режим на работа, но предлага и опция за ръчно управление, когато е необходимо. Здравият дизайн на тази система може да устои на електронна война, което гарантира, че поддържа функционалност дори при враждебни условия.

В допълнение, "Фундамент-М" може да се похвали с набор от високотехнологично оборудване за наблюдение. Това включва радарни системи, способни да откриват и проследяват широк набор от въздушни обекти; всичко от конвенционални самолети и хеликоптери до модерни дронове и балистични ракети. Системата също така включва инструменти за електронна война, предназначени да прекъсват вражеските комуникации и радарни операции.

Освен това системата "Фундамент-М" е оборудвана с най-модерно комуникационно оборудване, което улеснява обмена на информация с други компоненти на екосистемата на противовъздушната отбрана. Тази функционалност свързва наземните и въздушните средства, като значително подобрява общата ефикасност на мрежата за противовъздушна отбрана.

Източник: BulgarianMilitary.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар