четвъртък, 18 април 2024 г.

Филипините и Нова Зеландия задълбочават сътрудничеството в отбраната

Премиерът на Нова Зеландия Кристофър Луксън пристига в Малакананг за официално посещение на 18 април 2023 г. и е посрещнат от президента на Филипините Фердинанд Маркос-младши.
📸 Снимка: PPA Pool / Marianne Bermudez

🇵🇭🤝🇳🇿 Президентът на Филипините Фердинанд Маркос-младши приветства гостуващия министър-председател на Нова Зеландия Кристофър Луксън в Малакананг в четвъртък, 18 април, където двамата разговаряха за различни развития в международната общност, съобщават местни медии.

В съвместно изявление двамата „споделиха сериозна загриженост“ по отношение на ескалиращото напоследък напрежение в Южнокитайско море, където Китай засили тактиката си за тормоз срещу филипинските кораби.

„Те потвърдиха необходимостта всички държави да се стремят към мирно разрешаване на спорове в съответствие с международното право, включително механизмите за уреждане на спорове съгласно Конвенцията на ООН по морско право“, се казва в изявлението, публикувано от Службата за комуникации на президента в четвъртък.

„Двамата лидери потвърдиха още веднъж подкрепата си за усилията, водени от Асоциацията на нациите от Югоизточна Азия (АСЕАН), за сключването на траен и ефективен кодекс за поведение в Южнокитайско море, който да защитава законните права и интереси на всички страни и да е в съответствие с Конвенцията на ООН по морско право (UNCLOS)“, добави той.

Правителствените ръководители също призоваха за незабавно прекратяване на огъня между Израел и Хамас в ивицата Газа, тъй като хуманитарната криза там продължава да се влошава.

Подобни опасения бяха повдигнати и относно агресията на Русия срещу Украйна и влошаващата се ситуация в Мианмар три години след военния преврат.

Задълбочаване на партньорството

Луксън е в столицата на Филипините Манила за официално посещение, което се явява последния етап от едноседмичното му пътуване в Югоизточна Азия, целящо подобряване на търговските връзки на Нова Зеландия. През последната седмица той беше също в Сингапур и Тайланд.

По време на срещата си Маркос и Луксън се споразумяха да издигнат двустранните отношения на страните до Всеобхватно партньорство до 2026 г., както и да задълбочат сътрудничеството си в областта на отбраната чрез подписване на "Споразумение за взаимно поддържане на логистиката" до края на 2024 г. и сключване на "Споразумение за статут на гостуващи сили".

„Лидерите наредиха на своите външни министри и съответните длъжностни лица да въведат пътна карта за установяване на Всеобхватното партньорство, в това число създаването на нови механизми като съвместна икономическа комисия и програма за морски диалог“, се казва в съвместното изявление.

„Двамата лидери подчертаха значението на по-нататъшното улесняване на визовия режим между Филипините и Нова Зеландия. Очакваното посещение на министъра на външните работи на Нова Зеландия във Филипините по-късно през 2024 г. ще бъде възможност за по-нататъшен напредък в дискусиите относно Всеобхватното партньорство“, добави той.

Няма коментари:

Публикуване на коментар