четвъртък, 18 април 2024 г.

Индия проявява интерес към двуместните гръцки изтребители Mirage-2000-5

🇬🇷🤝🇮🇳 Гърция е предложила на Индия да придобие флота й от френски бойни самолети Mirage 2000-5, твърди индийското онлайн издание Indian Defence Research Wing. Тази оферта идва на фона на забележителните усилия за модернизация на гръцките военновъздушни сили, които наскоро направиха поръчки за самолети Rafale и F-35.

Генерал Димитриос Хупис, началник на Генералния щаб на отбранителните сили на Гърция, е посетил Индия по-рано този месец и е представил офертата, твърдят хора, запознати с въпроса. През 2000 г. Гърция закупи 15 изтребителя Mirage 2000-5 от Dassault Aviation, включително пет двуместни учебни самолета 2000-5BG и десет едноместни изтребителя 2000-5EG.

Предлаганите Mirage 2000-5s са ценно предложение поради относително малката си възраст. Тъй като са на по-малко от 25 години, тези самолети разполагат с годни за полет корпуси с приблизителен експлоатационен живот от още 10-15 години.

Това предложение има особено значение за Индия, която вече разполага с флот от 50 изтребителя Mirage 2000-5. Съобщава се, че индийските военновъздушни сили (IAF) са изразили интерес към придобиването на два учебни самолета Mirage 2000-5 за обучение на пилоти, което потенциално прави гръцката оферта много подходяща.

Въпреки че подробностите остават неразкрити за широката публика, не е ясно дали IAF ще избере да придобие всичките 15 броя Mirage 2000-5, предлагани от Гърция. Решението вероятно ще включва анализ на разходите и ползите, като се има предвид съществуващият флот на Индия и специфичните изисквания за обучение.

IAF има планове да управлява флотилията Mirage-2000 до 2035 г., когато ще бъде заменена от бойните самолети Tejas MkII, които са в процес на разработка.

Tejas MkII

HAL Tejas Mark 2 или Medium Weight Fighter (MWF) е индийски едномоторен, многоцелеви боен самолет с делта крило, проектиран от Агенцията за аеронавигационно развитие (ADA) към Министерство на отбраната в сътрудничество с центъра за изследване и проектиране на самолети на индийската държавна компания Hindustan Aeronautics Limited (HAL) за индийските военновъздушни сили (IAF).

Моделът е подобрена версия на HAL Tejas с удължен корпус, тясно свързани канарди, нови сензори и по-мощен двигател.

Изтребителят е проектиран и разработен, за да замени множество ударни изтребители на въоръжение индийската авиация, а именно SEPECAT Jaguar, Dassault Mirage 2000 и Mikoyan MiG-29. Изтребителят ще бъде изработен на 82% от части местно производство, като този процент ще достигне 90% след лицензираното производство на неговия двигател.

Няма коментари:

Публикуване на коментар