четвъртък, 18 април 2024 г.

Русия и Таджикистан проведоха антитерористични учения

Руски военнослужещи се возят на бронирана машина по време на съвместни руско-таджикистански учения, пресъздаващи сценарии на трансгранични нахлувания на екстремисти и незаконни въоръжени групировки на целеви полигон в района на Хатлон, Таджикистан, 18 април 2024 г.
📸 Снимка: Министерство на отбраната на Руската федерация

🇷🇺🤝🇹🇯 Войски от Русия и Таджикистан завършиха няколкодневни съвместни антитерористични учения в централноазиатската страна, съобщава "Ройтерс".

Те оттренираха сценарии за трансгранични нахлувания на екстремисти или незаконни въоръжени групировки.

Таджикистан има дълга граница с Афганистан, където е базиран клон на "Ислямска държава". Войнстващата групировка пое отговорност за атака миналия месец, при която бяха убити най-малко 144 души в концертна зала край Москва.

Руското министерство на отбраната разпространи видео от ученията, в които военни хеликоптери, дронове, реактивни системи за залпов огън, гаубици и танкове са разположени в пустинен и планински терен срещу фиктивния враг.

Посочва се, че целите включват "унищожаване на терористични банди", а ученията включват уроци, научени от руските военнослужещи от войната в Украйна.

Русия и Таджикистан са членове на съюз за сигурност на бивши съветски държави и Москва поддържа военна база в страната.

Ученията демонстрираха значението, което двете страни придават на съвместното военно сътрудничество, въпреки че концертната атака от март - най-смъртоносната в Русия от 20 години насам - заплаши да обтегне отношенията им.

Почти всички заподозрени и арестувани досега от Русия са граждани на Таджикистан. Москва обаче - макар и без да предоставя доказателства - изрази увереност, че зад атентата всъщност стоят украинските специални сили. Киев категорично отрече обвиненията.

Президентът Владимир Путин заяви, че Русия, където има няколко милиона работници от страни от Централна Азия, включително Таджикистан, трябва да преразгледа отношението си към имиграцията.

Таджикистан отхвърли твърдението на високопоставен руски служител по сигурността, че украинското посолство в таджикската столица е набирало наемници, за да се бият срещу Русия.

Няма коментари:

Публикуване на коментар