четвъртък, 18 април 2024 г.

Йордания е мобилизирала изтребители F-16 в защита на израелското въздушно пространство

Членове на Кралските йордански военновъздушни сили бързат да изстрелят F-16 Fighting Falcon във въздуха по време на състезание в рамките на учението Eager Tiger, проведено във военновъздушна база в Северна Йордания на 12 май 2014 г.
📸 Снимка: AFP

🇯🇴🤝🇮🇱 Кралят на Йордания защити действията на своята армия през уикенда по прихващане на някои от иранските ракети и дронове, преминаващи през йорданското въздушно пространство на път към техните цели в Израел, заявявайки на 16 април (вторник), че неговите земи няма да се превръщат в „театър на война“ за никоя страна.

Сигурността на нацията и защитата на нейните граждани е над всички останали съображения, каза крал Абдула II, цитиран от държавната информационна агенция „Петра“.

В часовете след безпрецедентния бараж от ракети и дронове, изстреляни от Иран към Израел, правителството на Йордания, която се намира точно между двете враждуващи страни, заяви в неделя, че е прихванало „чужди обекти във въздушното пространство на Йордания“, допълвайки, че „фрагменти“ от прихващанията са паднали на „различни места“ без да причинят значителни щети. Междувременно Ройтерс съобщи, че самолетите на йорданските ВВС са извършили някои от прехващанията.

И докато приятелите на Аман във Вашингтон, окръг Колумбия, вероятно са похвалили намесата, тя постави Йордания в деликатна позиция, тъй като стана причина Иран и други играчи от региона да изтъкнат прехващанията като доказателство, че монархията се е обърнала срещу палестинската кауза в полза на своите де факто покровители в Йерусалим.

Йорданските лидери бяха категорични в представянето на действията си като изцяло отбранителни и в защита суверенитета на страната , а не като акт в подкрепа на Израел, и това е искрено, каквото е и посланието от Аман, че не трябва да бъде допускано иранските удари срещу Израел да отклонят вниманието от случващото се в Газа.

Това заяви Кристиан Коутс Улриксен, научен сътрудник в Института Бейкър към университета Райс, който дълги години изучава случващото се в региона.

Улриксен предположи, че Ирак също може да е прихванал боеприпаси, които са прелетели над въздушното му пространство, но е избрал да не го прави поради „политическата динамика“. Иракският премиер Мохамед Шиа ал-Судани беше на път за Белия дом в часовете след нападението.

Смята се, че ракети и дронове са прекосили също сирийското и ливанското въздушно пространство, но Сирия е тясно свързана с Иран, а големи части от Ливан са под прекия контрол на Хизбула, военизирана шиитска групировка, получаваща финансова и политическа подкрепа от Иран.

Крал Абдула II от Йордания (втория отдясно) посреща иракския президент Абдул Латиф Рашид (втория отляво) на международното летище Марка в Аман, Йордания на 15 април 2024 г.
📸 Снимка: Iraqi Presidency/Anadolu via Getty Images

Абдула Ал Джунайд, стратегически експерт и политически изследовател от Бахрен, обясни, че „всяка държава има право да защитава безопасността и сигурността на своето суверенно въздушно пространство и предприетите от Йордания мерки бяха очаквани. Тези неоснователни обвинения, че защитава въздушното пространство на Израел, са в съответствие с иранския наратив, докато Иран и неговите проксита са тези, които нарушават регионалната сигурност и стабилност.”

Все пак правителството на Йордания изглежда осъзнава критиките, че е действало, когато другите арабски нации не са го направили. Днес министърът на комуникациите Муханад Мубайдийн подчерта:

Ние не изоставяме нашите арабски и ислямски задачи и роли - позициите на Йордания са почтени и нейното хашемитско ръководство защитава палестинската кауза повече от век.

Министърът на външните работи на Йордания Айман Сафади каза в неделя, че кралството щеше да реагира по същия начин, ако дроновете бяха от Израел и това е позиция, която потвърждава ясно и категорично:

Няма да позволим на никого да застраши сигурността на Йордания и йорданците.

Според Джонатан Лорд, директор на програмата за сигурност в Близкия изток в базирания във Вашингтон Център за нова американска сигурност (CNAS), ситуацията се усложнява от реалността на ползите, които Йордания вижда от по-приятелските си отношения със САЩ и Израел, с които поддържа нормализирани отношения от 90-те години на миналия век.

„Участието на Йордания в отбраната на Израел демонстрира, че докато Аман трябва да се ориентира чувствително в израелско-палестинския конфликт, той е едновременно широко и тясно свързан с интересите на САЩ и Израел в регионалната сигурност“, каза той.

Йордания не каза точно как е свалила иранските дронове и ракети, но Лорд предположи, че вероятно са използвани системи, произведени в САЩ и че тяхното използване „демонстрира на държавите в региона и по света как биха могли да се възползват от по-тесни отношения в областта на сигурността с Вашингтон.”

След избухването на конфликта в Газа през октомври 2023 г. Йордания поиска от САЩ да разположат на нейна територия системи за противовъздушна отбрана Patriot, за да защитят въздушното си пространство от външни заплахи.

Той добави, че докато крал Абдула и израелският премиер Бенямин Нетаняху „може рязко да се различават по въпроса за палестинските амбиции за държавност, но споделят дълбоко вкоренен общ интерес да попречат на Иран да прожектира насилие и нестабилност в региона“.

Вследствие на атаката бяхме свидетели на вълна от дипломатически совалки като част от стремежа на САЩ и регионалните сили да потушат напрежението. В понеделник, същия ден, в който иракският президент Ал Судани се срещна с Байдън в Белия дом, йорданският президент Абдула беше домакин на иракския президент Абдул Латиф Рашид в Аман.

Преди двете срещи обаче Байдън се е обадил на Абдула, а в последвалия разговор „категорично е осъдил атаката, предприета от Иран, която е застрашила също и Йордания и йорданския народ“.

Няма коментари:

Публикуване на коментар