четвъртък, 18 април 2024 г.

Когато настъпи заглушаването: Защо Индия разработи своя собствена GPS система?

🇮🇳🛰️ Неотдавнашните събития в Близкия изток още веднъж подчертаха предимствата, които дава притежанието на независима навигационна система, пише онлайн изданието  IDRW. Както беше съобщено, на фона на нарастващото напрежение в региона през последните седмици, Израел многократно блокира GPS сигнала в големи части от територията си, за да се предотврати максимално ефективно евентуална ракетна атака от страна на Иран.

Този епизод служи като напомняне за стратегическата стойност на стабилната местна навигационна система - концепция, която Индия добре разбира.

През 1999 г., по време на Каргилската война с Пакистан, Индия беше изправена пред критична ситуация. След като й бе отказан достъп до жизненоважни GPS данни от страна на САЩ, Индия призна уязвимостта да разчита единствено на чужди навигационни системи.

Този инцидент послужи като катализатор за Индийската организация за космически изследвания (ISRO) да разработи своя собствена навигационна система – NavIC (Навигация с индийско съзвездие).

Стартиран през 2016 г., NavIC предлага няколко предимства:

  • Автономност: Свободата от зависимостта от чужди GPS данни гарантира непрекъсната функционалност дори по време на международни спорове или технически проблеми.
  • Прецизност: NavIC предоставя услуги за прецизно позициониране и определяне на времето над Индия и околния регион.
  • Потенциал за двойна употреба: Системата обслужва както цивилни приложения, като приложения за навигация, така и стратегически военни цели.

Докато NavIC предлага стандартни услуги за позициониране за ежедневна употреба, той предоставя и ограничени услуги за индийската армия. Това гарантира надеждна навигация и възможности за насочване по време на критични операции, дори в сценарии, при които GPS може да бъде компрометиран.

Опитът на Индия с NavIC подчертава важността на вътрешната навигационна система. Той дава възможност на една нация да се движи свободно и стратегически, независимо от външни влияния. Израелският пример допълнително засилва уместността на концепцията в съвременния свят.

Няма коментари:

Публикуване на коментар