четвъртък, 18 април 2024 г.

Украйна взе на прицел единствен по рода си руски радар в Мордовия.

🇺🇦⚔️🇷🇺 За втори път в рамките на седмица украински дронове атакуваха руската задхоризонтна радиолокационна станция "Контейнер“ в Ковилкино, Република Мордовия, разположена на почти 700 километра от границата.

По данни на американското списание Forbes миналата седмица Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) вече са се опитали да ударят радара с дронове, но са пропуснали целта. На 17 април те опитаха отново – този път по-успешно.

"Фактът, че украинците трябваше да изпратят повече от един дрон към "Контейнер“, подчертава колко трудно е да се удари радар, разположен на стотици километра от границата на Украйна и чиито компоненти са разпръснати на голяма територия. Не трябва да се очаква, че "Контейнер“ ще бъде унищожен лесно. Но украинците ще продължат да атакуват уникалния радар“, пише Forbes.

Въпреки че този вид радар не е толкова точен като конвенционалния, неговият обхват го прави неуязвим за всички, освен за повечето ударни оръжия с голям обсег, които малко държави притежават.

Но Киев успя да разработи напълно нови типове безпилотни летателни апарати с голям обсег на действие, които проникват на територията на Русия на разстояние до 1000 километра, нанасяйки удари по въздушни бази, щабове, петролни складове и стратегически предприятия.

"Твърде рано е да се каже дали ударът на дрона е нанесъл щети на "Контейнер“ и колко сериозен е бил той. Дори събарянето на една или повече приемни кули няма да извади от строя радара. Ако украинците са били умни, опитни и късметлии при провеждането на удара, те биха могли да се насочат към центъра за радарен контрол, без който кулите са безполезни“, отбелязва Forbes.

След две атаки за една седмица може да се каже с увереност, че украинците са решени ако не да унищожат, то да потиснат "Контейнер“, обобщава изданието. Отбелязва се, че това най-вероятно е част от по-широка стратегия, целяща да направи украинското въздушно пространство по-безопасно за украински военни самолети, включително F-16, като същевременно заслепява руските системи за противовъздушна отбрана от удари с дронове.

Същевременно, в Telegram канала ВЧК-ОГПУ се появиха твърдения, че при един от ударите радарът е бил унищожен, както и че заводът, в който се произвеждал, вече е практически затворен, докато институтът за разработване на радиолокатори за далечни разстояния е престанал да съществува. За разработването на въпросната радарна система са били нужни 5 години, както и още десетилетие за въвеждането й в експлоатация.

Снимка, показваща руския радар 29Б6 „Контейнер“. В сряда украинските медии съобщиха, че дронове са поразили съоръжение, в което се помещава радарът в руската република Мордовия, позовавайки се на източници от военното разузнаване на Украйна.

Какво представлява "Контейнер" 29B6?

29Б6 „Контейнер“ е ново поколение руски захоризонтен радар, осигуряващ наблюдение на въздушното пространство на дълги разстояния и откриване на балистични ракети. Първият радар, близо до Ковилкино, Мордовия, влезе в експлоатация през декември 2013 г. а в бойно дежурство - на 1 декември 2019 г. Друг такъв радар се планира да бъде разположен в Калининград.

Радарът може да наблюдава въздушното пространство на височина до 100 км и има обхват 3000 км. Той е разработен от Научно-изследователският институт за радиокомуникации на дълги разстояния (НИИДАР) - руски производител на радарни системи, който е и разработчик на радиолокационната станция 77Я6 „Воронеж“. Главен конструктор е Валентин Стрелкин, а цената на системата възлиза на около 10 милиарда рубли.

Системата се състои от две отделни антенни решетки: една за предавателя и една за приемника. Антенната решетка на приемника съдържа 144 антенни мачти, всяка с височина 34 m. Масивът има три секции: Вътрешната секция е широка 900 метра със 7 метра разстояние между мачтите, а двете външни секции са с ширина 200 метра всяка с 14 метра разстояние. Общата ширина на масива е 1300 метра. Приемната станция има три решетки, разположени в равностранен триъгълник. Антенната решетка на предавателя има 36 реконфигурируеми мачти и е широка 440 метра.

Сигналите на радара бяха открити от някои радиолюбители в честотната диапазон 9,2–19,745 MHz. Честотата на повторение на импулса е 50 импулса в секунда, а честотната лента - около 14 kHz. Използва се импулсно-честотна модулация (FMOP). Полученият сигнал има звук, подобен на съветския радар на системата за ранно предупреждение „Дуга“, експлоатиран от 1976–1989 година, получил прякора „Руският кълвач“.

Приемните антени са разположени на 8 км югозападно от Ковилкино, Мордовия, Русия - 53.9841°N 43.8427°E. Антените на предавателите първоначално са били разположени на 300 км от приемника, на 5 км северно от град Городец, Нижегородская област - 56.69328°N 43.48625°E. Обектът е демонтиран поне от февруари 2018 г., а новите приемни системи се намират на 15 км на югоизток 53.8832°N 43.9928°E. Системата е ориентирана по азимут от 095 и 275 градуса за наблюдение на въздушното пространство западно от Русия, Средиземно море и района на Черно море.

Няма коментари:

Публикуване на коментар