сряда, 24 април 2024 г.

Войната на Израел срещу Хамас: Израел „продължава“ с операцията Рафах.

Херш Голдберг-Полин, израелски заложник, заснет преди да бъде отвлечен от Хамас на 7 октомври.

"Хамас" разпространи видеоклип с израелско-американския заложник Хърш Голдбърг-Полин

Ислямистката групировка "Хамас" разпространи днес видеоклип, на който по всяка вероятност е заснет Хърш Голдбърг-Полин, заложник с двойно, израелско и американско гражданство, пленен по време на атаката на 7 октомври срещу Израел и отведен в Газа, предаде Ройтерс.

Краткото видео, в което не се посочва кога е записано, показва 23-годишния заложник с липсваща част от ръката, която е била откъсната от взрив по време на нападението през октомври, но иначе той изглежда в добро здраве.

Майката на Хърш Рейчъл Голдбърг-Полин води активна кампания за освобождаването на сина си, който беше отвлечен на музикалния фестивал "Нова", атакуван от бойци на "Хамас" в ранната утрин на 7 октомври и който е един от оставащите 133 израелски заложници в плен на групировката, след като повече от 100 пленници бяха освободени миналата година.

Близо 250 израелци и чужденци бяха взети за заложници от членове на "Хамас", които убиха 1200 души, по оценки на израелските власти, при една от най-кървавите атаки в историята на Израел.

Двама израелски протестиращи бяха арестувани по време на демонстрация пред резиденцията на Нетаняху

След публикуването на видеото от Хамас, показващо израелско-американския пленник Херш Голдбърг-Полин, стотици израелци се събраха пред официалната резиденция на Нетаняху в центъра на Йерусалим в сряда, призовавайки правителството да сключи сделка за освобождаване на заложниците и връщането им у дома. Мнозина държаха плакати на Голдбърг-Полин, а някои от протестиращите запалиха картонени кутии.

„Страхуваме се за живота му, затова отидохме да протестираме и призовахме правителството да направи всичко възможно, за да върне него и всички останали възможно най-скоро“, каза един от демонстрантите, Нимрод Мадрер. „Върнете ги у дома“, скандираше тълпата.

В близката Голяма синагога голяма тълпа се подиграваше на ултранационалистичния министър на националната сигурност на страната Итамар Бен-Гвир, скандирайки „срам“, докато той излизаше от сградата след събиране за Пасха. Един протестиращ блъсна колата на Бен-Гвир и беше изблъскан от полицията, докато потегляше.

Говорителят на израелската армия заяви, че военните „ще преследват Хамас навсякъде в Газа“

Израелският военен говорител Даниел Хагари каза, че армията „няма да остави камък необърнат в усилията ни да намерим заложниците си“.

Неговите коментари идват часове след като Хамас пусна видеозапис на израелско-американския пленник Херш Голдберг-Полин, който в момента е задържан в Газа. След публикуването на кадрите стотици протестиращи тръгнаха към резиденцията на израелския премиер Бенямин Нетаняху в Йерусалим с искане за незабавни действия.

Хагари каза, че израелската армия ще „продължи да преследва Хамас навсякъде в Газа“, тъй като страховете се увеличават от надвисналата наземна инвазия в южния град Рафа в Газа, където се укриват повече от 1,5 милиона палестинци.

„Това е спешен призив за действие“, добави той.

Израелските сили нападат град южно от Хеброн

Кадри, споделени от палестински източници в Telegram и потвърдени от Al Jazeera, показват израелски войници, извършващи нападение на Ята, южно от окупирания град Хеброн на Западния бряг.

Видеото показва израелски армейски превозни средства, които влизат в града и войници, които стрелят със сълзотворен газ по палестинските жители.

Миналата седмица и през уикенда израелската армия проведе няколко нападения из целия Западен бряг, убивайки най-малко 14 души в град Тулкарем и довеждайки до сериозни разрушения.

Израелските удари по Южен Ливан продължават

Израелски самолети са ударили район в планината ал-Рехан, близо до Рехан, малко село, разположено в южната част на Ливан, информира държавната ливанска информационна агенция.

Израелските сили също обстрелваха района Лаббуне, разположен между Накура и Алма аш-Шааб, се казва в доклада.

Няма незабавни съобщения за жертви на нито една от тези атаки.

Бригадите Касам са устроили засада на израелски части в ивицата Газа

Въоръженото крило на Хамас твърди, че е „примамило механизирани“ части на израелската армия и им е устроило засада в района на Ал Муграка в централната част на Ивицата Газа.

Euro-Med зове за международно разследване на масовите гробове в Газа

Евро-средиземноморският мониторинг на човешките права се присъедини към редица държави и правозащитни организации в призива за независимо разследване на откритите десетки масови гробове в ивицата Газа.

Той каза, че членовете на неговия екип на място са били свидетели на ексхумацията на стотици тела, открити в близост до болницата ал-Шифа в град Газа, и са видели жертви, „оковани с белезници... които са били екзекутирани“.

В изявление Euro-Med заяви, че големият брой открити тела е „тревожен и изисква спешни международни действия, включително формирането на независим международен комитет за разследване“.

Много от тези, които са загубили живота си, са били подложени на „умишлени убийства, както и произволни и извънсъдебни екзекуции, докато са били задържани и оковани с белезници“, се добавя в него.

Хусите твърдят, че са извършили военни операции в Аденския залив, Индийския океан

Йеменската групировка хути заяви, че нейни бойци са атакували кораба Maersk Yorktown и американски военен кораб в Аденския залив.

Групировката е атакувала и израелския кораб MSC Veracruz в Индийския океан, каза нейният военен говорител Яхя Сареа в телевизионна реч.

Хусите атакуват търговски и военни кораби в Червено море от първите дни на войната на Израел срещу Газа, предизвиквайки въздушни удари от САЩ и Обединеното кралство по цели, принадлежащи на групировката в Йемен.

Лидерите на групата обявиха, че атаките ще продължат, докато не бъде постигнато примирие в Газа.

Байдън настоява помощта за Газа да бъде разрешена незабавно

Президентът на САЩ каза, че новата хуманитарна помощ трябва незабавно да бъде допусната да достигне до палестинците в ивицата Газа.

„Ние незабавно ще осигурим тази помощ и ще я увеличим … включително храна, медицински консумативи, чиста вода“, каза Байдън, след като подписа мащабен законопроект за военна помощ за Израел и други страни.

„Израел трябва да направи всичко необходимо, така че цялата тази помощ да достигне без забавяне до палестинците в Газа“, каза той.

Решението на Германия да възобнови финансирането на UNRWA е „разочароващо“, казва Израел

Израелското външно министерство нарече решението на Германия да възобнови финансирането на агенцията на ООН за палестинските бежанци „жалко и разочароващо“.

В изявление министерството каза, че Израел е споделил подробна информация за "много стотици" служители на UNRWA, които са били членове на Хамас и Ислямски джихад.

Независима проверка, ръководена от бившия френски външен министър Катрин Колона в UNRWA, установи, че Израел все още не е предоставил доказателства в подкрепа на своите обвинения.

Говорителят на ООН призова „всички страни“ да се съгласят с разследването на масовите гробове

Заместник-говорителят на ръководителя на ООН Фархан Хак казва, че „всички страни“, които имат властта да разрешат на следователите достъп до Газа, трябва да се съгласят с всяко потенциално независимо разследване на масовите гробове, открити в близост до двете най-големи болници в Газа.

Повече от 300 тела са извадени досега от масови гробове в болницата „Насър“ на Хан Юнис, докато други повече от 380 тела са извадени от медицинския комплекс „Ал-Шифа“ в град Газа, според екипите на гражданската защита. Международното недоволство и исканията от независимо разследване бързо нарастват.

„За да бъдат ефективни разследванията, всички страни в района, които контролират достъпа, достатъчен за провеждане на разследвания, трябва да се съгласят с това“, каза Хак пред Al Jazeera, когато беше разпитан на брифинг за пресата от нашия репортер Габриел Елизондо.

Това означава, че Израел, който е широко обвиняван, че е отговорен за масовите гробове, трябва да се съгласи да сътрудничи на разследването.

„Винаги има трудности по отношение на местата, където е възникнал конфликт, за да получим достъпа, от който се нуждаем, но в крайна сметка, за да има някакво смислено разследване, имаме нужда от този достъп“, допълни той.

Хак бе категоричен, че трябва да се проведе „независимо, ефективно и прозрачно разследване“ на убийствата в болниците Насър и ал-Шифа.

Катар приветства независимата проверка на UNRWA

Министерството на външните работи на Катар заяви, че страната приветства съдържанието на доклада от ръководената от бившия френски външен министър Катрин Колона проверка на агенцията на ООН за палестинските бежанци (UNRWA), след като Израел отправи обвинения срещу нея.

„Външното министерство на Катар подчертава, че създаването на независима комисия за разследване представлява само по себе си прозрачна и надеждна институционална работа на фона на предишни обвинения“, се казва в изявление.

През януари Израел обвини служители на UNRWA в подстрекателство към нападението срещу Израел на 7 октомври. През март израелската армия заяви, че разполага с доказателства, уличаващи още четирима служители на UNRWA.

Министерството каза, че Катар е отделил допълнителни 25 милиона долара за подкрепа на UNRWA, като изрази „облекчение, че донорите обявиха намерението си да възобновят помощта за агенцията“.

Няма коментари:

Публикуване на коментар