четвъртък, 18 април 2024 г.

ЕС планира да изпрати 7 системи Patriot за Украйна

Резервист от германските въоръжени сили стои до пускова установка на системата за противовъздушна отбрана Patriot в Мюнстер, Германия, на 18 април 2024 г.
📸 Снимка: Sean Gallup/Getty Images

🇩🇪🤝🇺🇦 Германският канцлер Олаф Шолц оказа натиск върху други лидери на Европейския съюз да изпратят повече системи за противовъздушна отбрана Patriot на Киев, докато Русия продължава с интензивните ракетни и безпилотни удари по енергийна инфраструктура и градски центрове в Украйна.

Говорейки пред репортери след неформална среща на лидерите на ЕС в Брюксел в четвъртък, Шолц каза, че Германия ще изпрати трета система Patriot в Украйна и че други шест трябва да последват скоро от други държави-членки на Евросъюза, които той не посочи.

„Надявам се, че всеки ще завърши своя процес по формиране на мнение възможно най-бързо, защото времето също е от съществено значение“, каза Шолц. „Чухме, че сега трябва да има още седем.“

В допълнение към системата Patriot, Германия ще достави на Киев още системи за противовъздушна отбрана IRIS-T и Skynex със съпътстващите боеприпаси.

Германия се превърна в най-големия европейски поддръжник на усилията на Украйна да се защити срещу руската агресия. Шолц многократно е призовавал колегите си лидери от ЕС да засилят подкрепата си, особено на фона на закъсненията в доставките на военна помощ от САЩ.

Украйна се бори да отблъсне ежедневните руски атаки, притисната до стената от липсата на боеприпаси и заседналата в Конгреса на САЩ военна помощ на стойност 61 милиарда щатски долара. Президентът Володимир Зеленски призовава за изпращане на повече системи за противовъздушна отбрана в Украйна, докато Кремъл се възползва от слабостта на своя противник, за да засили ракетните атаки срещу електроцентрали, електропреносна мрежа и друга критична инфраструктура в цялата страна.

„Ситуацията е много, много сериозна и ние трябва да им изпратим това, което искат, а именно боеприпаси и противовъздушна отбрана“, каза естонският премиер Кая Калас пред репортери по-рано на срещата на върха в четвъртък. „Просто не можем да си позволим Украйна да изгуби войната или цялата ситуация със сигурността в Европа ще се окаже в сериозна опасност.“

Германия стартира апел за събиране на Patriot за Украйна и други системи за противовъздушна отбрана, включително SAMP/Ts, NASAMS, Hawks и IRIS-T.

В съвместно писмо, изпратено до съюзниците от НАТО тази седмица и видяно от Bloomberg, външният министър Аналена Бербок и министърът на отбраната Борис Писториус заявиха, че последните руски атаки срещу жизненоважна енергийна инфраструктура са причинили по-големи разрушения, отколкото всичките подобни атаки от зимата на 2022 г. „Предвид ситуацията, пред която са изправени в Украйна, това е въпрос от голяма спешност“, казаха те за помощта.

Ръководителят на външната политика на Евросъюза Жозеп Борел също призова министрите от Групата на седемте да действат бързо по въпроса с противовъздушната отбрана на Украйна, тъй като електроенергийната система е на път „да бъде унищожена“ от руските атаки.

„Западните страни, Япония, Канада, САЩ, Европа, трябва да вземат по-бързи решения за подкрепа на Украйна, защото не можем да си позволим Путин да победи“, каза Борел.

Няма коментари:

Публикуване на коментар