петък, 19 април 2024 г.

Френските служители на реда конфискуваха вилата на бившата съпруга на Путин

🇫🇷⚔️🇷🇺 През декември миналата година френски власти са конфискували вила на брега на Атлантическия океан, която е свързана с бившата съпруга на руския президент Владимир Путин, съобщава Challenges.

Конфискуваният дом, Rêverie, принадлежи на руснака Артур Очеретни, евентуалния таен нов съпруг на бившата съпруга на Путин, Людмила, и се намира в Англет, близо до Биариц.

Според Проекта за изследване на организираната престъпност и корупцията (OCCRP), глобална мрежа от разследващи журналисти, имотът от 5000 квадратни метра е закупен за 5,4 милиона евро (5,8 милиона долара) от Артър Очеретни през декември 2013 г. и може да струва до 7 евро милиона (7,5 милиона долара).

Според изданието вилата е заграбена на 6 декември миналата година. Френските служители на реда претърсиха имението, което беше изоставено след пълномащабното нахлуване на Русия през февруари 2022 г.

Това стана след жалба на неправителствената антикорупционна организация Transparency International, която поиска да се провери произходът на средствата, използвани за закупуването му.

Освен вилата на Артур Очеретни, на прицела са имотите на няколко олигарси, близки до Кремъл, като Хенадий Тимченко и братята Ротенберг или бизнесмена Сергей Тони.

Няма коментари:

Публикуване на коментар