петък, 19 април 2024 г.

Израел е нанесъл въздушни удари срещу Иран, потвърждават от САЩ.

Източник: The Guardian

🇮🇱⚔️🇮🇷 Американски служители потвърдиха, че Израел е извършил въздушни удари срещу Иран, малко след като беше съобщено за експлозии в небето над градовете Исфахан и Тебриз. В същото време иранското правителство се опита да омаловажи мащабите на атаката.

Ирански официален представител посочи, че страната няма „незабавен“ план за отмъщение, а в международен план се засилиха призиви – включително от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен – Израел и Иран да положат усилия за деескалация на конфликта.

Първоначалните доклади сочат, че най-малко три експлозии са избухнали във въздуха над централния ирански град Исфахан, където се намират съоръжения на ядрената програма на страната, оръжейни фабрики и голяма военновъздушна база.

Пътници на летището и други места в града съобщават, че са чули няколко силни експлозии, докато батареите на противовъздушната отбрана са открили огън по това, което служители описват като „подозрителни обекти“.

Въпреки че изявленията на иранските официални лица са силно противоречиви и по всяка вероятност - предназначени да омаловажат събитията от изминалата нощ, американски официални лица побързаха да информират, че Израел стои зад атаката.

Ирански служител заяви пред New York Times , че атаката е извършена с малки дронове, изпратени от Израел към Иран. Предишни атаки в Иран също бяха приписвани на Израел, включително атака с дрон върху оръжеен завод в Исфахан през януари 2023 г.

Докато израелски официални лица отказаха да коментират публично, бяха направени неофициални предположения, че Тел Авив стои зад атаката, която според съобщенията е предназначена да демонстрира, че Израел няма проблем да удари дълбоко в Иран.

Хората се занимават с ежедневнието си в Исфахан, Иран, след новините за експлозии през нощта.
📸 Снимка: Anadolu/Getty Images

Длъжностни лица във Вашингтон потвърдиха, че израелските сили са провели военни операции срещу Иран, но не описаха характера или мащаба на тези операции. Иранските държавни медии съобщиха, че дронове са били свалени над провинция Исфахан в ранните часове и показаха снимки на живо от сутрешния трафик в град Исфахан след изгрев слънце, за да покажат, че ситуацията е спокойна.

Очевидното нападение дойде по-малко от седмица, след като Иран изстреля повече от 300 ракети и дронове срещу Израел в отговор на израелски удар срещу ирански дипломатически комплекс в сирийската столица Дамаск, който уби седем ирански служители на 1 април.

След тези ирански удари, до голяма степен неуспешни, Израел беше подложен на силен натиск от страна на САЩ и други западни поддръжници да извърши премерен ответен удар, за да избегне по-нататъшна ескалация и размяна на удари „око за око“.

Израелският новинарски канал N12 съобщи, че Израел също е ударил цели в Ирак и Сирия.

Вътрешните ирански полети бяха отменени, а на пътниците на летищата Имам Хомейни в Техеран беше казано да напуснат сградата. Появиха се и съобщения за детонации в небето над Тебриз.

Иранските държавни медии се опитаха да уверят иранците в петък сутринта, че страната не е изправена пред голяма заплаха.

Революционната гвардия (IRGC) предположи, че въздушните набези са включвали мини-дронове. Репортер на информационната агенция Tasnim , тясно свързана с IRGC, излъчи видео от ядрен обект в провинция Исфахан, за да потвърди, че е „напълно безопасен“.

Сиавош Михандуст, старши командир в иранската армия, съобщи държавната телевизия, че няма щети в Исфахан.

Франция, Италия и Оман побързаха да призоват за деескалация. Италианският външен министър Антонио Таяни призова за „абсолютна деескалация“, като каза, че неговите колеги от Г-7 ще обсъдят това на преговорите в Капри.

„Приканваме всички да бъдат внимателни, за да се избегне ескалация“, каза той пред RAI News от италианския остров, който е домакин на среща между външните министри на страните от Г-7.

G7, която включва Обединеното кралство, САЩ, Франция, Германия, Япония и Канада, искаше „абсолютна деескалация“ в Близкия изток, каза той.

„Ние следим ситуацията отблизо. Ще разгледаме ситуацията с външните министри на сесията на Г-7 тази сутрин в Италия“, каза канадският външен министър Мелани Жоли по X.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен на снимката на третия ден от срещата на външните министри на Г-7 в Капри в петък.
📸 Снимка: Claudia Greco/Reuters

Длъжностни лица от администрацията на Байдън казаха, че Израел е информирал Вашингтон по-рано в четвъртък, че предстои удар в следващите 24 до 48 часа, на виртуална сесия на американско-израелската стратегическа консултативна група, включваща съветника по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан и неговия израелски колега Цахи Ханегби, както и израелският министър по стратегическите въпроси Рон Дермър. Според CNN израелците са уверили американците, че ядрените съоръжения на Иран няма да бъдат атакувани.

Няма коментари:

Публикуване на коментар